Hogyan alakítsunk ki megfelelő tanulósarkot a gyerekek számára?

Annak érdekében, hogy még komfortosabbá és praktikusabbá tegyük a leckeírást a gyermekeink számára, érdemes a szobájukban egy olyan tanulósarkot kialakítani, ahová szívesen ülnek majd le. Ehhez először is elengedhetetlen a megfelelő testtartáshoz optimális magassággal rendelkező íróasztal, amelyben elegendő hely van minden szükséges kellék számára. De a tárolóhely maximalizálása érdekében érdemes még mellé egy könyvespolcot is rakni.

Ezenkívül meg kell teremtenünk még a megfelelő fényviszonyokat is. Ha van a szobában ablak, akkor próbáljuk meg az asztalt ehhez minél közelebb helyezni. A természetes fénynek köszönhetően ugyanis  a gyermekek szeme pihenni tud gondolkodás közben. Arról nem is beszélve, hogy ez a szellemi képességeikre is pozitív hatást gyakorol majd.

Emellett szükség lesz még egyéb fényforrásra is, amelyet a lurkók a sötétedés utáni tanuláshoz használhatnak majd. Erre a célra tökéletes lesz például egy asztali lámpa.

Szükség lesz még egy kényelmes székre

A legtöbb szülőnek általában az állítható magasságú forgószékekre esik a választása, de véleményünk szerint érdemes a gyerek babzsákfotelt is számításba venni. Ha a gyerekeknek például olvasniuk kell valamit, akkor nem az ágyon görnyedve fogják azt megtenni, hanem belehuppanak a babzsákba, amelynek a formája igazodik majd a testhelyzetükhöz.

De ez a bútordarab nem csupán az általa nyújtott komfortérzettel, hanem a vidám megjelenésével is sokkal szórakoztatóbbá teszi az olvasás élményét számukra. Ráadásul a könnyű súlya miatt egyszerűen áthelyezhető egyik helyről a másikra. Így az sincsen kizárva, hogy ha jó idő van, akkor a gyerkőcök a kertben kezdjenek neki a kötelező olvasmányoknak.

Ha megunták az olvasást, akkor a játékhoz is használhatják

A gyerek babzsákfotel igazán változatos formákban és színekben készül, ezáltal játék közben felélesztheti a lurkók kreatív oldalát. Ez lehet például a kastélyuk, amit megvédenek a betolakodóktól, vagy eljátszhatják, hogy ez a csónakjuk, amivel a viharos tengeren vergődnek át.

Milyen színeket használjunk?

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy mivel a tanulósarok általában egy kisebb teret foglal magában, így érdemes itt a semleges színpalettához ragaszkodni, ami amellett, hogy segíti a koncentrációt, nagyban hozzájárul az agyi aktivitás fenntartásához is. Ha a fenti tippeket betartjuk, akkor egy olyan teret varázsolhatunk a gyermekeink számára, ahol igazi öröm lesz majd a házi feladat megírása.