Pszi Pont Alapítvány: Covid járvány alatti pszichológiai segítségnyújtás

A pszichológiai támogatás létrejöttének az oka:

2020-ban a világ szembesült a COVID-19 járvány könyörtelen realitásával, egy eddig soha nem látott globális egészségügyi válsággal, ami nemcsak a fizikai egészségünk, hanem a mentális állapotunk mélyen gyökeredző kihívásait is felvetette. A pandémia kitörése az egész emberiség számára óriási nyomást rótt, és világszerte emberek millióinak mentális egészségét fenyegette meg.

A bizonytalanság, ami a vírus terjedése és a hosszútávú következményei miatt alakult ki, még tovább súlyosbította a helyzetet. Az emberek aggódtak a jövőjük miatt, miközben küzdöttek a mindennapi élet megváltozott dinamikájával. A folyamatos hírek az új fertőzésekről és halálozásokról, valamint az oltásokkal kapcsolatos információk további stresszt és szorongást okoztak a társadalomban.

Ehhez hozzá kell számolni a hosszan tartó szociális izolációt, a karantént és a távolságtartást, amelyek mind megnehezítették az embereknek, hogy fenntartsák a kapcsolataikat és támogassák egymást egy olyan időszakban, amikor a leginkább szükség lett volna rá. A bezártság hónapokon át tartó elszigetelődést eredményezett, ami számtalan embernek okozott érzelmi és pszichológiai stresszt.

A pandémia által előidézett elszigetelődés a depresszió és a szorongás növekedéséhez vezetett. A mindennapi rutinok megváltoztak vagy teljesen megszűntek, az emberek pedig arra kényszerültek, hogy újraértelmezzék a „normális” élet fogalmát. A munkahelyek és iskolák bezárása, valamint a szociális tevékenységek korlátozása eredményeként sokan érezték úgy, hogy elveszítették a kapcsolatot a külvilággal.

Számos ember számára ez az időszak szorongással teli volt, melynek oka a jövő iránti félelem és az egyéni egészségügyi aggodalmak voltak. A helyzet súlyosságával együtt járó állandó stressz számtalan más mentális egészségi problémát is felerősített, köztük a pánikrohamokat, az alvászavarokat, az étkezési zavarokat és az öngyilkos gondolatokat.

A krízis nemcsak negatív értelemben hozott változásokat; sok ember számára lehetőséget teremtett az önfelfedezésre és az önmagukkal való foglalkozásra. A szociális távolságtartás időszaka lehetőséget kínált az embereknek arra, hogy újra kapcsolatba lépjenek önmagukkal, és új szempontokból vizsgálják meg életüket és prioritásaikat.

A COVID-19 járvány drasztikus hatást gyakorolt a globális társadalom mentális egészségére, és felhívta a figyelmet arra, hogy a mentális egészség ápolása létfontosságú a jelenlegi világunkban. A járvány rámutatott arra, hogy milyen fontos a reziliencia és az alkalmazkodóképesség fejlesztése, és megvilágította a mentális egészségügyi támogatás és a közösség erejének fontosságát egy globális krízis idején.

A projekt célja

Azonosítva a fent említett problémákat, a Pszi Pont Alapítvány egy nagyszabású, ingyenes, online pszichológiai támogatási programot indított útjára 2020-ban, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a rászorulóknak. A projekt 2023-ig tartott.

A csapat

Több mint 500 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember önkénteskedett a projekt során, ingyenesen kínálva szolgáltatásaikat azok számára, akiknek a legnagyobb szükségük volt rá. Egy adminisztratív csapat is támogatta őket, akik az adminisztratív feladatokat és más háttérmunkálatokat látták el, önkéntesen és ingyenesen.

A segítség formái

A szolgáltatások többnyire online egyéni konzultációk formájában valósultak meg, de csoportos támogatói beszélgetések is helyet kaptak a programban, különféle általános és tematikus csoportok számára. A segítő szakembereket a pszi.hu honlapon keresztül tudták elérni az emberek.

A segítségnyújtás hatása

Az elindított kezdeményezés során sikerült körülbelül 9.000 embernek 25.000 órányi segítséget nyújtani. A felhasználói visszajelzések és tapasztalatok azt mutatják, hogy a program valódi segítséget nyújtott sok ember számára egy rendkívül nehéz időszakban.

A felmerülő problémák

A program során egy sor mentális egészségi problémával találkoztunk, amelyek igen sokfélék voltak, és érintették a COVID-tól való félelmet, gyászt, kapcsolati problémákat, és még sok más területet is.

Finanszírozás

A projekt önfentartó volt, az alapítvány  nem vett igénybe semmilyen állami, magyar vagy külföldi támogatást, és a magán adományokat sem fogadták el. Minden költséget a csapat finanszírozott saját forrásból, mindenki önkéntesen dolgozott.

Bővülés

Az alapítvány 2021-ben kibővítette a programot a túlterhelt egészségügyi dolgozók számára nyújtott pszichológiai támogatással, azért, hogy segítsenek azoknak, akik a frontvonalban harcolnak a járvány ellen.

Összefoglalás

A projekt egy fontos kezdeményezés volt a pandémia idején, amikor a mentális egészségi problémák meredeken növekedtek. A program egyértelműen az összefogást és az önkéntességet helyezte előtérbe, hozzájárulva egy erősebb, együttműködőbb közösség kialakításához a krízis idején. A szakemberek és önkéntesek összehangolt erőfeszítései lehetővé tették ezt a létfontosságú támogatást, amely életeket mentett és javított az emberek mentális egészségén egy rendkívül kihívást jelentő időszakban.