A C-vitamin hatásai

A C-vitamin a legfontosabb vitaminok közé tartozik, és nem véletlenül. Régen a tengerészek skorbutot kaptak a megfelelő C-vitamin hiány miatt, ami egy rendkívül súlyos betegség volt.

Amióta Szent-Györgyi Albert felfedezte a C-vitamint, már nagyon sokat megtudott róla a tudomány és mesterségesen is elő tudjuk állítani.

Azonban még mindig a természetes formájában a legjobb fogyasztani. Ezt a vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így a megfelelő táplálkozással nekünk kell bevinni azt.

Ennek hiányában komoly betegségekkel kell számolni, pl. vérzékenység, ínysorvadás lassú sebgyógyulás, különféle izombántalmak, gyulladások.

C-vitaminban gazdag ételek

Nagyon sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható azonban, tehát bőven tudunk válogatni azok között, amelyeket szeretünk. Megtalálható többek között a narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban, de sok bogyós termésben is, mint pl. a paprika, paradicsom stb.

A csipkebogyó vagy hecsedli az egyik legkiválóbb forrása a C-vitaminnak, csak úgy mint a káposzta. Ha pedig egy kis csipkebogyós savanyú káposztát készítünk, igazi vitaminbomba lesz belőle télen.

Az ajánlott mennyiség pedig: ahhoz, hogy a skorbutot elkerüljük, legalább 60 mg-ot kell naponta beszednünk. De ez igazából kevés, épp csak a súlyos betegség elkerüléséhez elég.

Valójában, és főleg a téli időszakban 500 mg-ot kellene fogyasztani minden nap, mivel a felesleges C-vitamin kiürül a szervezetből.

Ha tehetjük fermentáljunk, mert a fermentál ételek igazi pre- és probiotikus ételek, amik nemcsak az emésztésünknek tesznek jót, de  minden szükséges vitaminnal is ellátnak  minket.