A legfontosabb vitaminok

Ahhoz, hogy az életünket egészségesen tudjuk élni, és mind fizikailag, mind mentálisan és lelkileg is fittek maradjunk, szükségünk van vitaminokra.

Ezeket bevihetjük a megfelelő táplálkozással vagy vitamin készítményekkel. De semmiképp se feledjük, hogy az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is.

4 elengedhetetlen vitamin

Az A-vitaminok sok mindenért felelnek, többek között a szív, tüdő, máj optimális működését segítik elő. Talán még jobban megértjük ezt, ha tudjuk, hogy az A-vitamint Béta karotinnak is nevezik.

Kiváló hatással van a szemre és a reprodukciós képességre is, és rendkívül segíti az immunrendszerünket is. Megtalálható a lazacban, sárgarépában, marhahúsban, tökben, mangóban és még ezernyi finom zöldségben, gyümölcsben.

A B-vitaminok egy nagy csoport, amelyben 8 különböző B-vitamin van: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8 és B12. A B-vitaminok energiává alakítják át a fehérjéket és a zsírokat, és elősegítik a sejtek fejlődését, regenerálódását.

A B-vitaminok is vízben oldódnak, akárcsak a C-vitamin, ezért a felesleg eltávozik a szervezetből tehát fontos, hogy mindig megfelelően gondoskodjunk a pótlásról.

A C-vitamin az egyik legismertebb vitamin, melynek óriási szerepe van abban, hogy az immunrendszerünk erős legyen. A sebek gyors regenerálódásában is kulcsszerepet játszik, mivel nagy szerepe van a kollagén termelésben.

A D-vitamin a csontok egészségéért felelős, valamint elősegíti a kalcium felszívódását is. Az immunrendszert is erősíti, akárcsak a C- és B-vitamin. D-vitamint nyerhetünk a nap sugaraiból, de akár lazacból, tejből, tojássárgájából és marhahúsból is.