Edzésterv az élethez, avagy a life couching szerepe

Mindannyian valami okkal, céllal születünk erre a világra. Vannak olyanok, akik már viszonylag korán ráébrednek a feladatukra és határozott, mintegy jól megtervezett forgatókönyv szerint haladnak az álmaik megvalósítása felé.  Másoknak viszont szüksége lehet egy mentorra, segítőre, aki átlendíti őket a nehézségeken. Egy jó pártfogó nem csak karrierépítési, de magánéleti tanácsokkal is képes előre mozdítani az életünket.

Az is lehet, hogy eddig magabiztosan vettük az akadályokat, világosan láttuk, merre kell lépnünk, most mégis megakadtunk. Az elbizonytalanodás, az útkeresés bármilyen életszakaszban ránk találhat. Egy külső szemlélő, vagy tanácsadó más szemszögből láthat rá a problémáink forrására, ezáltal könnyebben tud ösztönözni minket. Ez a személy lehet pszichológus, vagy egy jól képzett terapeuta is.

A mentor küldetése

A life coaching mentor feladata nem a megoldások tálcán kínálása, sokkal inkább az együttműködésre alapuló útkeresésen van a hangsúly. Arra törekszik, hogy megtaláljuk magunkban a rejtett forrásokat és azokat kiaknázva tekintsünk az előttünk álló lehetőségekre és feladatokra. Ahogy a sport esetében sem az edző nyeri meg versenyzők helyett a meccseket, úgy a life couching tanácsadó sem veheti át a küzdelmeinket, csak támogathat minket. Mindenki képes valamire, mindenki jó valamiben, csupán a tehetségét kell felszínre hozni.

A tréner egy-egy nehéz helyzetben arra is rávezethet, milyen összetett tényezők állnak a jelenlegi problémánk hátterében. Tapasztalat, hogy a gondokat nem lehet erőből megoldani. Amennyiben nem tárjuk fel a gyökereket, nem tanulunk a hibáinkból, a fennakadások újból és újból visszatérhetnek az életünkben.  

Néhányan önállóan is képesek erre, de sokunknak ösztönzés kell. A life coaching terapeuta nem pszichológus, hanem egy segítő, aki új alternatívákat, lehetőségeket mutathat nekünk. A mentor az önbizalmunkat is növelni tudja, így járulva hozzá a karrierünk felépítéséhez.