Hogyan alakult a szemét kezelése a történelem során?

A hulladék gyűjtése, szállítása, elhelyezése, feldolgozása nem csak a mai kor problémája. Már az ókori görögök is rendeleteket alkottak a hulladékok elhelyezésére vonatkozóan. A Bibliából mindenki ismeri Gyehennát, a Pokol egyik szimbólumát, de az kevésbé közismert, hogy az az ókori Jeruzsálem hulladékégetője volt.

Szemétkérdés régen

Krisztus előtt 10000-ben, az állandó települések kialakulásával párhuzamosan felmerült a hulladék elhelyezésének gondja. Régészeti kutatások feltárták, hogy már – szintén időszámításunk előtt, 6500-ban egy átlagos ősi indián törzs napi több, mint 2 kg szemetet termelt.

Szintén Krisztus előtt 200 évvel az akkori Rómában két fős csapatok szedték össze a városban összeszedett szemetet, és kocsival hordták el azt.

A középkorban, mikor Firenzében a fekete halál, a pestis pusztított, az emberek fokozott figyelmet fordítottak a városi utcák tisztán tartására, a szemét eltávolítására, amit a későbbiekben szigorúan ellenőriztek is. (Előtte ugyanis – nem túl higiénikusan – mindenki az ablakon dobta ki a szemetet az utcára, sőt, a bilik tartalmát is oda ürítették.)

1300-as évekig még gyakori volt nemcsak Londonban, de több nagyvárosban is, hogy a folyókba, tavakba, patakokba tették a hulladékot.

Angliában ekkoriban a mészárszéki hulladékot – teljesen legálisan – a Temze egyik arra kijelölt helyére hordták, hogy majd a dagály belemossa a tengerbe. 1388-ban azonban az Angol Parlament döntése megszakította ezt a gyakorlatot, tilos lett a szemét elhelyezése a nyilvános vizekben.

A szemét „feldolgozására” érdekes módokat találtak ki, az 1800-as években pl. az USA városaiban a malacokkal etették fel a szemetet az utcákon.

Magyarország is felismerte, a hulladék mennyire szennyezi a környezetet, ezért az 1800-as években az akkori Pesten két helyet jelöltek ki, ahol a szemét lerakható. Más helyeken tilos volt.

Szemétgyűjtés napjainkban

Manapság már illatos szemeteszsák is kapható, ami komfortérzetünk javulását okozza. Emellett igen könnyű dolgunk van – már ami a „szemétkérdést” illeti – hiszen elég elsétálni bármelyik áruházba, és a szemeteszsákok széles választékával találkozhatunk.

Nem csak különféle méretben, minőségben, vastagságban állnak rendelkezésünkre, de különféle színben is. Beletehetjük a háztartásban keletkezett hulladékot, szelektíven gyűjthetjük bennük a szemetet, az udvaron össze söpört falevelet stb. Vannak strapabíró zsákok is, azokban például tárolhatjuk az éppen nem használt holminkat is.