Szuper ételek középkorú hölgyeknek

Az idő múlását nem tudjuk megállítani, nem tehetünk ellene semmit. Elfogadás az egyetlen út, de persze a korral együtt járó kellemetlenségeket – mint például a menopauza, a megereszkedett arcbőr, a ráncok, a súlygyarapodás vagy a fájó izmok és ízületek – megelőzhetjük, megkönnyíthetjük vagy enyhíthetjük.

Ez csak néhány a kérdés, amely minden középkorú nő számára felmerül. Fontos azonban, hogy egészségesek maradjanak és élvezhessék a későbbi éveket, az életminőség nem mindegy. Helyezzük hát oda a fókuszunkat, mert a megelőzés vagy az előregondolkodás mindig jobb stratégia, mint a megtörtént dolgok “utókezelése”.

A felmérések azt mutatják, hogy a középkorú hölgyek nagyobb kreativitást, több önbizalmat, és a jobb döntéshozatalt képviselnek. Sokuk élvezi is az életet ezek mellett a tényezők mellett, de leginkább azoknál áll ez fent, akik szükségesnek látják az egészséges test és az elme meglétét, ami nagymértékben az általuk tartott diéta függvénye. 

Egy új tanulmány szerint az egészséges étkezési szokások megakadályozhatják a demencia kialakulását a későbbi években. Azok, akik a legegészségesebb étrend szerint táplálkoztak (amely a zöldség-, bogyók, gyümölcsök, és telítetlen zsírok fogyasztására alapul), 50 éves korukra közel 90 százalékkal alacsonyabb a leépülés kockázata.

Egy korábbi tanulmány 2013-ban azt is megállapította, hogy a nők étkezési szokásai és az idősebb kori kondíciójuk és egészségi állapotuk erős korrelációban vannak. A legegészségesebb diétás ételeket fogysztó nők 34-46 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülik el a krónikus betegségeket.

Annak érdekében, hogy továbbra is jó egészséget és kondíciót tarthassunk fenn, hiába halad előre a korunk, összegyűjtöttünk olyan ételeket, amelyek kritikus fontosságúak a nők egészségének megőrzése céljából.

A mandula gazdag egészséges zsírokban, de a legfontosabb tulajdonsága, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket. Az első számú probléma a nők esetében, hogy a kor előrehaladtával a szívbetegség kockázata növekszik. A mandula segít elkerülni a súlygyarapodást, és rendkívül egészséges a szív számára is. 

Egy tanulmány szerint a 41-54 korosztályból lévő résztvevőkből álló felmérés eredménye a következő volt: a teljes napi elfogyasztott kalóriamennyiség 20%-a sima mandula volt négy hétig, és ez csökkentette az összkoleszterin-, LDL “rossz” koleszterin és a trigliceridek mértékét, miközben növelte a HDL “jó” koleszterint.

A lenmag gazdag egészséges omega -3 zsírsavakban, és kiváló forrása bizonyos növényi polifenoloknak, amelyek védenek a rák ellen.

Az olyan keresztesvirágú zöldségek, mint a kelkáposzta, a brokkoli vagy a karfiol minden egyéb források mellett (rost, antioxidáns) , egy jó forrása a diindolylmethane ( DIM ) -nek, amely összefüggésbe hozható az emésztés során történő alapanyagok hatékonyabb felhasználásával és segíthet megelőzni a mell-, méhnyak-, és a méh rák kialakulását. Érdemes többet enni belőlük!

Az áfonya és más bogyós gyümölcsök, mint például a ribizlifélék az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében jelentős szerepet játszhatnak. A nők esetében az agy másképp használja fel az energiát, számukra egy csomag bogyós gyümölcs egy erős antioxidáns-csapás az Alzheimer-kórnak, amely segít a megelőzésben. 

Sajnos a férfiak esetében az arányok nem ilyen jelentőségteljesek, de azért nem elhanyagolhatóak. 

Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy aki “lila gyümölcsöket” eszik, mint például a fekete áfonya és emellett zöld teát fogyaszt, kivédheti az Alzheimer-kórt, a sclerosis multiplexet és a Parkinson-kórt.

A grapefruit fogyasztása összefügg a szív egészségével és kiderült, hogy segít a koleszterinszint csökkentésében is, és emellett kissé megfékezze az éhségérzetünket, ezáltal segít elkerülni súlygyarapodást. 

Egy 2006-ban készült tanulmány szerint ha egy nap egy grapefruitot fogyasztunk, – különösen a piros fajtából – szignifikánsan csökkenti a koleszterin szintjét. Ha egy fél friss grapefruitot fogyasztunk étkezés előtt, az jelentős fogyással jár, segít az inzulin rezisztenciában is, ami csökkentheti a cukorbetegség kockázatát is.

A vörösbab magas rosttartalmú, ezért javítja az emésztést, és segít megakadályoznia a szívbetegségek kockázatát, és magas a ”rezisztens keményítő” tartalma is, ami segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet. 

Egy 2012-ben készült tanulmány kimutatta, hogy azok a cukorbetegek, akik ettek vörös babot rendszeresen, jobb glikémiás kontrollértékeket mutattak, és alacsonyabb a szívbetegség kockázata náluk. Ha esznek egy csészével naponta, ez a vérnyomás csökkentésével is társult.

A kurkuma számos egészségügyi előnnyel megáldott fűszer, itt beszélhetünk az ízületi problémákról is. A nők nagyobb valószínűséggel szenvednek ízületi gyulladásban, mint a férfiak, így éberen oda kell figyelniük, hogy elkerüljék ezt a bénító betegséget. 

Ma már a hirdetésekben is számosszor találkozhatuk azzal a ténnyel, hogy a kurkuma megakadályozta ízületi gyulladást és szintén hasznos az arthritis megelőzésében. 

Az is igazolt, hogy enyhíti a fájdalmat, és javítja a mozgásfunkciókat azoknál az embereknél, akik már arthritis-ben szenvednek. Kurkuma emellett erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen.