Ártalmas-e a szénsavas víz vagy nem

A vízről és a szükséges folyadék utánpótlásról sokat lehet olvasni, és nem véletlenül. A legtöbb ember nem iszik elég vizet egy nap, különösen télen.

Sokan vannak azonban, akik csak a szénsavas ásványvizet szeretik, nekik jártunk most utána, hogy vajon egészséges vagy ártalmas-e a “bubis” víz.

Először is különbséget kell tenni a szódavíz, szénsavas ásványvíz és a különböző szénsavas, cukrozott üdítők között. Ez utóbbiak valóban nem egészségesek. A szénsavas vízzel kapcsolatban az a hiedelem tartja magát még mindig, hogy elsavasítja a szervezetet.

A szénsavval dúsított vizet úgy készítik, hogy nyomás alatt a vízbe szén-dioxidot juttatnak, ez aztán gyenge szénsavat képez, és ahogy kinyitjuk a palackot, vagy engedünk belőle, a széndioxid gáz buborékok formájában szabadul fel.

Hogyan hat szervezetünkre?

Valójában a tüdő és a vese eltávolítja a felesleges szén-dioxidot, tehát nem savasítja el a szervezetet. A következő tévhit, hogy árt a gyomornak, tehát aki emésztési zavarban szenved, jobb ha nem fogyasztja.

Egy tanulmány szerint azonban épp ellenkezőleg, kifejezetten jót tesz azoknak, aki savhiányuk van, vagy rendszeres székrekedéssel küzdenek. Sőt, egy meglepő eredmény született: a gyomorégést és a refluxot is enyhíti a rendszeres szódavízfogyasztás.

Hasonló hiedelem, hogy csontritkulást okoz. Valószínűleg azért kapott szárnyra ez a tévhit, mert a savak oldják a csontokat, de ez arra a savra nem igaz, a mi szájon át kerül a gyomorba. Így tehát az sem igaz, hogy oldja a fogzománcot.

Az egyetlen amit esetleg okozhat, hogy puffadást érezhet az, aki erre érzékeny, de ha nem isszuk meg hirtelen a szénsavas vizet, akkor ezt is el lehet kerülni.

Az egyszerű csapvíznél jóval kellemesebb változatosságot jelent azoknak, akik szeretik, és mivel semmilyen ártalmas hatása nincs, ezért bármikor nyugodtan ihatjuk.

Edzés után azonban várjunk egy kicsit a fogyasztásával, mivel teltségérzettel tölthet el az enyhén puffasztó hatása miatt. Következésképpen kevesebbet iszunk meg belőle, mint szükséges lenne.