A rendőrség nem volt a helyzet magaslatán a pandémia alatt

A pandémia hatalmas gazdasági válságot okozott az egész világon, megrázkódtatás volt az európai gazdaságoknak is. Az Európai Unió tagországai különféle módokon próbáltak meg védekezni, intézkedéseket hozni. Elsődleges cél volt az egészségügyi rendszer támogatása, annak kapacitásának növelése.

Németországban engedélyezett a prostitúció, azaz a szexuális szolgáltatás pénz ellenében, de csak akkor, ha mindkét fél szabad akaratából vesz részt benne. Ha valakit erre kényszerítenek, az már bűncselekménynek számít.

Pandémia

A koronavírus járvány alatt a kormányzat döntése érdekében a bordélyházakat kötelezően be kellett zárni, ezért nagyon sok szexmunkás elvesztette állását. Többen ezért úgy döntöttek, hogy megélhetésük érdekében az utcán fognak munkát keresni, ami illegális volt.

Mikor újra megnyithatták kapuikat az éjszakai klubok, a tulajdonosok akkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy igen sok nő továbbra is az utcán dolgozik. Ezzel rontották a bordélyházak üzletét, hiszen ott lényegesen magasabb volt a tarifa az egyéb járulékos költségek miatt.

Felháborodás

Az egyik tulajdonos az allgäui rendőrséghez fordult segítségért, védelemért. Elmondta, hogy ő regisztráltatta a dolgozóit, fizeti az adót, rendszeresen orvosi vizsgálatoknak veti alá munkavállalóit, a külföldi alkalmazottak papírjai is rendben vannak, míg az utcán dolgozók ezeknek a kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, viszont rontják az ő üzletét. A rendőrség semmit nem tett az ügye érdekében, nem foglalkozott vele. Ezt a tulajdonos jogtalannak érezte, és felháborodásának adott hangot.

Forrás: Sex Work Vienna