A Valentin-nap igaz története

A Valentin-napról sokaknak csak a túlcsordulóan romantikus filmek jutnak eszébe, és persze a meggyőződés, hogy ez az ünnep csak az ajándék- és virágárusoknak jó. Mások odavannak érte, és nem hagynának ki egyetlen Valentin-napot sem életükben.

Akár így, akár úgy vélekedünk erről a napról, ez az ünnep elindult világhódító útján és töretlen népszerűségnek örvend.

A Bálint-nap, vagy ahogy angolosan használjuk Valentin-nap eredete kissé homályba vész. Eredetileg ezen a napon egy ókori római pogány ünnep volt, a Lupercalia, mely a tavasz kezdetét jelentette, és vele együtt a megtisztulás ünnepe is volt: levetkőzték ami a hideg télhez kötődött, tehát a rosszat – és felkészültek az újra, a tavaszra, a tisztaságra.

Erre a hagyományra épült a Valentin-nap, amely mára a szerelmesek napja, amikor is megajándékozzák egymást. Ez alól kivétel pl. Finnország, ahol inkább a barátok üdvözlik egymást képeslapok írásával.

Szent Bálint misztikuma

Erre a termékenység tavaszváró ünnepre, a Lupercaliára épült tehát Szent Bálint napja, de hogy pontosan ki volt Szent Bálint, és mit tett, az már az idők homályába vész.

Főképp Nyugat-Európában tartották ezt az ünnepet, Magyarországon nem volt igazán kultusza. Bár a betelepült németség megtartotta Szent Bálint napját, mégsem terjedt el itthon. Mindazonáltal a magyarok is ismerték és viselték is bálintkersztet, vagy “frászkeresztet” nyavalyatörés ellen.

Ma már nem tudjuk megállapítani Szent Bálint személyét, ugyanis három Bálint nevű keresztény mártír is szóba jöhet. Az egyik talán egy pap volt Rómában, a másik egy püspök, a harmadik pedig egy vértanú.

Az ünnep névadójának mint születése, mind halála ismeretlen. A mai Valentin-nap eredetének leginkább az a magyarázata, hogy Szent Bálintot, aki püspök volt Terniben, Claudius császár elfogatta, és február 14-én végezték ki. Előtte csodatételként meggyógyította börtönőrének vak lányát, és az utolsó levelét, melyet a lánynak címzett “a te Bálintod”-ként írta alá.

Bármi is legyen a magyarázat, szerelmesnek lenni jó, és az sem árt ha minden alkalmat megragadunk arra, hogy ünnepeljünk.