Emésztést javító és méregtelenítő ételek

Ha fogyni szeretnénk bizony sok mindent kipróbálunk. Vannak napok, amikor sem az amúgy helyes étrend, sem a mozgás nem hozza meg a kívánt eredményt, valamire mégis szükségünk lenne, hogy átlendüljünk a holtponton.

Ilyenkor érdemes átnézni, hogy az étkezésünk terén nincs-e valami, amivel mégis egy kicsit fel tudnánk pörgetni az emésztést, és egy kicsit méregteleníteni. Szerencsére vannak ételek, amikkel ezt a kívánt hatást el tudjuk érni, kíméletesen és mégis hatékonyan.

Lássuk milyen ételeket érdemes fogyasztani

Az első, hogy igyekezzünk minél több rostot vagy nagy rosttartalmú ételt enni. Pl. fogyasszunk sok barna rizst, zabkorpát, zabpelyhet, chiamagot, vagy rozspelyhet.

A zabpehely már csak azért is kiváló választás, mert vele egyébként a “sima liszt” is sok tekintetben kiváltható. Pl. egyszerű zöldségaprítóval meg tudjuk őrölni és máris liszt helyett szinte mindenhez használhatjuk.

Arra mindenképpen figyelni kell, hogy más a folyadékfelvétele, tehát az egyes, jól bevált recepteket újra ki kell kísérletezni. A méregtelenítés egyik alapköve mindig, hogy a rostokon kívül együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, ez utóbbit ha lehet nyersen, vagy csak enyhén megpárolva.

Gyümölcsök között az alma az egyik legjobb választás a magas pektin- és rosttartalma miatt, és mert kevés kalóriát tartalmaz. Aztán jó ötlet még a körte és a grapefruit is.

A zöldségek körében az egyik legegészségesebb a spenót, rengeteg receptet lehet elkészíteni vele, nagyon sok zsírégető smoothie alapanyaga is. Másik remek választás a zöldbab, mivel nagyon alacsony a kalóriatartalma, annál több rostot és vitamin található meg benne.

Szinte mindenki küzd időnként a puffadással és a lassú emésztéssel. Ha ez csak időnként fordul elő, megfelelő étrenddel remekül tudunk mi magunk is segíteni ezen. Ha azonban állandósul, mindenképp keressünk fel egy szakorvost.

Itt is fontos tanács, hogy mindig figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, és akkor nem fogunk emésztőszervi problémákkal küzdeni.

Sokat segítenek a gyomrunk egészséges működésében a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, a csonthéjasok és a magvak, a csicseri borsó, a lencse, és ami az egyik legfontosabb: a megfelelő mennyiségű folyadék utánpótlás.