Hogyan válasszunk matracot?

Az egészség és egészséges élet része a kielégítő mennyiségű és minőségű alvás. Hiszen kialvatlanul, álmatlanul hánykolódva másnap nem tudunk teljesíteni sem a munkában, sem a privát életben, ráadásul az örökös kialvatlanság az immunrendszer legyengüléséhez vezet, minek következtében betegek is lehetünk.

Sokféle betegségi kialakulásában részt vesz egy rossz matrac, pl. lumbágó, magas vérnyomás, de akár még elhízáshoz is vezethet. Elengedhetetlen tehát egy jó matrac.

De mik a jó matrac ismérvei és hogyan válasszuk ki? Erre kerestünk most választ a mai cikkünkben.

Hogy kinek milyen matrac felel meg a legjobban, az sok tényezőtől függ: a testsúly, alvási szokások, és a már esetlegesen fennálló betegségek mind- mind döntő tényezők abban, hogy melyik matracot kell választanunk ahhoz, hogy egészségesebb alvásban legyen részünk.

A keményebb matrac tényleg egészségesebb?

Általános tanács az, hogy az erősebb testalkatú embereknek keményebb (de semmiképpen sem merev) matracot kellene választaniuk. A normál vagy vékony testalkatúaknak a félkemény matrac a megfelelő.

Az alvási póz szintén nagyon fontos, a két legegészségesebb alvási póz, ha valaki oldalt, illetve háton alszik. A hason alvás igényli a legnagyobb igénybevételt a gerincoszlopnak.

Sokáig tartotta magát a hit, hogy minél keményebb az ágy, vagy a matrac, annál jobb; de ezt már számos tanulmány megcáfolta. A valóságban a félkemény matrac a legjobb, mivel ha az alátámasztási pontokon túl kemény a matrac, elnyomhatja a vérkeringést.

A  matrac kiválasztásánál oda kell tehát figyelnünk minden részletre, és a legjobb ha személyesen ki is tudjuk próbálni, mielőtt megvesszük.

A jó matrac évek hosszú sora alatt sem veszít a keménységből, nem lehet úgymond “kiülni  vagy kifeküdni”, és épp olyan jól támasztja alá a gerincünket, mint amikor meg vettük. Érdemes tehát a vásárlásnál egy kicsit többet beruházni, mert egy jó matrac sokáig kitart, és az egészségünk is múlik azon, hogyan telik az éjszakánk.

Az egy- illetve kétszemélyes matrac között gondolkodóknak van egy jó hírünk, léteznek már olyan matracok is, amelyeknek mindkét “térfele” eltérő tulajdonsággal rendelkezik.