Melyik lisztet válasszuk?

A kenyér és péksütemények alapanyagát tekintve az emberek igazán szenvedélyesek tudnak lenni. Van aki csak a fehér kenyérre esküszik, és azt mondja meg nem enné a barnát.

Van aki ezzel pont fordítva van. És van az igazán csekély százalék, aki mindegyiket egyformán szereti.

Nézzük most meg a teljes kiőrlésű lisztek előnyeit és hátrányait. Ha az alapján nézzük, hogy melyik liszt az egészségesebb, természetesen teljes kiőrlésű nyer.

A fehér liszthez ugyanis lehántolják a búzát, és csak a magból készül liszt. Míg a teljes kiőrlésű liszthez az egész magot megőrlik, tehát belekerül a korpa, és a csíra is.

Ezek a rostok az emberi szervezet számára nem emészthetők, viszont telítenek. Emiatt kevesebb kenyér is elegendő, mivel az emésztése lassan történik. A fehér lisztből készült kenyér viszont hamar megemeli a vércukorszintet, ami gyorsan vissza is esik.

A különböző lisztből készült ételek íze eltérő

Azonban a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeknek más az íze, színe emiatt ezeket meg kell szokni. Akik nem szeretik az ebből a lisztből készült ételeket, gyakran ezt nevezik meg mint legnagyobb hátrányt.

Ezenkívül a magas rosttartalom miatt, bármit is készítünk belőle, a hozzáadott folyadékmennyiséget is növelni kell, tehát a receptekkel kísérletezni kell.

Végezetül nézzünk meg néhány teljes kiőrlésű lisztfajtát. A durumlisztet nagyon szeretik az olaszok, mivel nincs mellékíze, ezért például süteményekben is kiváló alternatíva lehet. Lassan szívódik fel, tehát kiválóan laktat és alacsony glikémiás indexű.

A tönkölyliszt minden tekintetben jobb, mint a fehér liszt, hiszen magas a rost és vitamin tartalma. A graham lisztben nincs benne maghéj (korpa), de ettől még remek választás a fehér liszt helyett.