Mi a krétafesték és mit kell tudni róla?

kréta

Tudd meg, mi ez, hol vásárolhatod meg, és miért érdemes használni a következő barkácsprojektedben.

Ha rajongsz a barkácsolásért, a festésért vagy Joanna Gaines jellegzetes modern parasztház stílusáért, akkor valószínűleg hallottad már a krétafesték kifejezést. De mi is az a krétafesték pontosan, és mikor érdemes használni?

A matt, krétás megjelenéséről ismert dekorációs festék, a krétafesték népszerű választás, ha rusztikus, vintage vagy shabby-chic stílusú bútorokat és lakberendezési tárgyakat szeretnél varázsolni. Mivel a krétafestékkel könnyedén lehet viseltes megjelenést kölcsönözni, ideális azok számára, akik karaktert és vintage bájt szeretnének kölcsönözni otthonuknak. Készen állsz arra, hogy krétafestékkel dobd fel például a komódodat, székeidet vagy akár az egész fürdőszobádat? Ha igen, akkor olvasd tovább e cikket.

Mi az a krétafesték?

A krétafesték egy speciális akrilfesték, amely mind a természetes, mind a festett fa felületeken megtapad, így tökéletesen alkalmas arra, hogy új életet leheljen bútoraiba. Emellett kiváló fedőképességgel is rendelkezik, így tökéletesen alkalmas a bútorokon lévő kopások elfedésére. A legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű és költséghatékony módja bútoraid megújításának. Mindössze krétafestékre és egy kis fantáziára van szükséged. A krétafestékkel könnyedén új életet lehelhetsz régi étkezőasztodba, szekrényedbe vagy komódodba! 🙂

Fontos, hogy ez a festék nem tévesztendő össze a krétás táblafestékkel, amely olyan felületet hoz létre, amelyre krétával lehet írni. Ehelyett ez a speciális festék krétás megjelenést és érzetet kölcsönöz a felületeknek.

Miután a krétafesték megszáradt, a barkácsolók gyakran viaszokat és fényezéseket adnak a felülethez, hogy lezárják azt, patinát hozzanak létre, és vintage-ihletésű érzetet adjanak neki. Attól függően, hogy egy tárgyat egyszínűre festesz-e, vagy vintage felületet adsz hozzá, a krétafesték különböző lakberendezési stílusokhoz illeszkedhet, a minimalistától a bohémig.

Miben különbözik a krétafesték a többi festéktől?

A krétafesték a matt felületén kívül számos más tekintetben is különbözik a hagyományos festékektől. Az egyik előnye, hogy nem igényel semmilyen előkészítő munkát – a legtöbb tiszta, száraz felületre (kivéve a fémet vagy a fényes lamináltat) azonnal ráfesthető, még akkor is, ha már festett. Ezért a barkácsolók szívesen használják a krétafestéket olyan vintage darabokon, amelyeken repedések vagy sok részlet van, mivel a festék simán felkenődik, még a festékrétegek fölött is. Ráadásul állaga miatt a krétafesték kevésbé csöpög, mint a hagyományos festék. A krétafesték vízbázisú, így az ecseteket szappannal és vízzel tisztíthatja, nem pedig ásványi szeszes itallal.

Milyen előnyei vannak?

  • könnyen, gyorsan és hatékonyan használható
  • matt felületet eredményez a festés végén
  • nem igényel különleges előkészítést, csiszolást stb..
  • száradás után könnyen csiszolható akár
  • egyenletes fedést biztosít
  • elég gyorsan megszárad, nem kell órákat várni rá
  • a színek nagyon szépen rétegezhetők egymásra
  • nagyon pénztárcabarát

Hogyan kell használni a krétafestéket

A krétafestéket leggyakrabban bútorok matt kinézetének kialakítására használják, de egy egész fal festésére is használható, ha nagyon tetszik a hatás. Képes egy hálószobai komódot kiemelkedő darabbá varázsolni, vagy egy étkezőasztalnak régies bájt kölcsönözni. A legjobb benne: amikor egy bútordarabot festesz, nem kell aggódnod amiatt, hogy előbb le kell távolítanod a korábbi festékrétegeket. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egy 10. emeleti panellakásban például egyáltalán nem mindegy, hogy nem kell egy komplett bútort lecsiszolni a festés előtt? Ott nincs hova vinni a bútort, a por meg brutálisan száll és beeszi magát mindenhova, szóval … nagyon nagyon jó, hogy nem kell a festés előtt csiszolni!

Ha azonban mégis egy nagyon sima megjelenést szeretnél, akkor érdemes először enyhén lecsiszolni a darabot, és nedves ruhával letörölni, mielőtt a krétafestéket felkeni. Ez a fajta festék arról ismert, hogy viszonylag vastag és átlátszatlan, így attól függően, hogy milyen színű volt a komód vagy a szék kezdetben, talán megúszható egyetlen festékréteggel. Ha nem, akkor két réteg megteszi a hatását.

Hol vásárolható meg jó áron?

Több helyen is kapható de árban, minőségben itthon az egyik legjobb választás a KreativFestek.hu webáruházban 150 és 500 ml-es kiszerelésekben kapható Printex Chalk Art krétafesték.