A CPU feladata

A CPU a Central Processing Unit rövidítése, amelyet egy elektronikus eszköz, például számítógép, mobiltelefon, táblagép, videojáték-konzol stb. központi feldolgozó egységeként alkalmaznak.

A processzor az alaplapba integrált kártya vagy chip, amely tartalmazza az azt tartalmazó elektronikus eszköz működéséhez szükséges összes alapvető áramkört.

A processzor feladata az összes logikai és aritmetikai művelet elvégzése, amelyre az eszköznek szüksége van a felhasználó által kívánt művelet végrehajtásához.

A számítógépeknek több processzoruk is lehet, például többmagos processzorok, amelyek két processzort integrálnak egyetlen chipbe. Ez a helyzet a formázott számítógépeknél is, amelyek egynél több processzort tartalmaznak az információfeldolgozási teljesítményük felgyorsítása érdekében.

A processzor mérete jelentősen csökkent a korábbi modellekhez képest, ezért mikroprocesszornak is nevezik.

Hiba a CPU rövidítés használata az asztali számítógép tornyára, házára vagy szekrényére. A torony nem a CPU, hanem az a hely, ahol minden fontos alkatrész található, beleértve az alaplapot és a CPU-t is.

Mire való a processzor?

A CPU a számítógépre, telefonra vagy más elektronikus eszközre telepített programok utasításainak „olvasására” és végrehajtására szolgál.

Ez a folyamat négy szakaszban zajlik:

  • Keresés: a processzor megkeresi a RAM-ban az utasítás végrehajtásához szükséges adatokat.
  • Dekódolás: az adatokat elemzik, hogy megértsék, mi az utasítás.
  • Végrehajtás: A dekódolt utasítások végrehajtásra kerülnek. Ekkor „elindul” a program.
  • Írás: A keresési folyamatban ennek az ellenkezője történik. Az adatok újra betöltődnek, de ezúttal a CPU-ból a memóriába.

Melyek a processzor összetevői?

A központi feldolgozó egység a következőkből áll:

  • Vezérlőegység: a processzor azon része, amely a készülék fő memóriájában található utasítások megkereséséért, az adatok értelmezéséért és a végrehajtandó processzornak való elküldéséért felelős.
  • Feldolgozó egység: Itt a vezérlőegységtől kapott utasításokat az aritmetikai logikai egység (ALU) hajtja végre, amely olyan alapvető műveleteket hajt végre, mint az összeadás, kivonás, szorzás, logikai függvények, előjelváltások stb.
  • Bemeneti és kimeneti busz: a rendszer felelős az adatok átviteléért a processzor összes komponensén keresztül.
  • Cache memória: a processzor azon része, ahol a felhasználó által gyakran használt fájlok tárolódnak, lehetővé téve a gyors hozzáférést.

A processzor jellemzői

Típusuktól függetlenül a processzorok számos jellemzővel rendelkeznek, amelyek meghatározzák teljesítményüket és funkcionalitásukat:

A szálak száma

A szálak olyan programutasítások, amelyek több folyamat egyidejű végrehajtásáért felelősek, megakadályozva a számítógép teljesítményének befolyásolását.

Gyakran összetévesztik a kernelekkel, mivel lehetővé teszik a többfeladatos munkát is. A szálak azonban szoftverként futnak, míg a magok a processzor fizikai összetevői.

Általában minden maghoz két szál tartozik.

Magok száma

Minél több mag, annál több feladatot tud a CPU végrehajtani, és annál nagyobb sebességgel tudja ezt elvégezni.

Energia fogyasztás

A processzor energiafogyasztását wattban (W) mérik, és minél nagyobb a processzor kapacitása, annál nagyobb az energiafogyasztás.

Órajel frekvencia

Ez a processzor teljesítményének mértéke, és Mhz-ben vagy Ghz-ben mérik. Két típusba sorolható:

  • Alapfrekvencia: A minimális teljesítmény, amelyre a számítógépnek szüksége van az alapvető feladatok elvégzéséhez, mint például a tápellátás be- és kikapcsolása, az operációs rendszer stb.
  • Turbófrekvencia: összetett folyamatok, például videojátékok futtatásához szükséges teljesítmény.